DuurzaamBeleggen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw toekomst

Meest bekeken
>De Duurzaam Geld Gids
>MeesPierson en Triodos Bank bundelen krachten
>Tropisch regenwoud beschermd door ASN Bank en Wereld Natuur Fonds


Recente artikelen
>Tachtig procent Nederlands vindt duurzaam bankieren vanzelfsprekend
>Goed werkgeverschap loont
>VBDO geeft duurzaam stemadvies
>Maatschappelijk verslaggeving onder de maat
>Tropisch regenwoud beschermd door ASN Bank en Wereld Natuur Fonds
>Pioniersfase Rabobank is voorbij
>Weinig steun voor prestatiemaatschappij
Alle artikelen


Duurzaam sparen en beleggen groeit

In vergelijking met ‘gewoon’ sparen en beleggen groeit duurzaam sparen en beleggen veel sterker. In 2003 bedroeg de groei zelfs 18 procent! Deze bevinding volgt uit een onderzoek van het VBDO, de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.

Dankzij de steun van Triodos Bank publiceert de VBDO jaarlijks een overzicht van de marktontwikkeling op het gebied van duurzaam sparen en beleggen in Nederland. Eind 2003 waren bijna dertig Nederlandse duurzame spaar- en beleggingsfondsen verkrijgbaar. Daarnaast bieden de twee ethische banken, Triodos Bank en ASN bank, een breed assortiment spaarproducten aan. Van alle duurzame fondsen zijn er elf fondsen die gebruik kunnen maken van een fiscale vrijstelling. Dit zijn enerzijds groenfondsen, die beleggen in natuur- en milieuprojecten, en anderzijds sociaal-ethische fondsen, die beleggen in kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. In 2003 groeide het vermogen van deze fiscaal vrijgestelde spaar- en beleggingsfondsen met 20 procent tot 3,7 miljard euro. De overige 18 duurzame beleggingsfondsen zijn gewone aandelen- en obligatiefondsen. Deze fondsen beleggen in ondernemingen die voorop lopen met hun sociaal- en milieubeleid ten opzichte van hun sectorgenoten. De omvang van deze fondsen nam in 2003 toe met 11 procent tot 850 miljoen euro.

Groot potentieel

Duurzaam sparen en beleggen heeft de afgelopen tien jaar ononderbroken marktaandeel veroverd op regulier sparen en beleggen. In 2003 lag het marktaandeel van duurzaam beleggen op 1,8 procent in 2003, het marktaandeel van duurzaam sparen lag op 2,9 procent. Piet Sprengers, directeur van de VBDO: ‘Wat we hebben gemeten is alleen de omvang van de duurzame spaar- en beleggingsmarkt voor particulieren. De belangstelling van institutionele beleggers als pensioenfondsen neemt echter ook nog steeds toe. We hebben sterk de indruk dat deze markt nog lang niet is uitontwikkeld. Er is waarschijnlijk nog een groot potentieel aan particulieren en instellingen dat niet op de hoogte is van de goede rendementen van de duurzame spaar- en beleggingsproducten. Zodra ze daarvan wel op de hoogte zijn én deze producten hun welverdiende vertrouwen schenken, zullen ze vervolgens snel kiezen voor duurzaam beleggen.’


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats