DuurzaamBeleggen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw toekomst

Meest bekeken
>Duurzaam sparen en beleggen groeit
>De Duurzaam Geld Gids
>MeesPierson en Triodos Bank bundelen krachten


Recente artikelen
>Tachtig procent Nederlands vindt duurzaam bankieren vanzelfsprekend
>Goed werkgeverschap loont
>Maatschappelijk verslaggeving onder de maat
>Tropisch regenwoud beschermd door ASN Bank en Wereld Natuur Fonds
>Pioniersfase Rabobank is voorbij
>Weinig steun voor prestatiemaatschappij
>Dialoog met ondernemingen is goed beleid
Alle artikelen


VBDO geeft duurzaam stemadvies

Met ingang van het aandeelhoudersvergaderingen seizoen 2005 start de VBDO met het geven van een duurzaam stemadvies aan haar leden. Het VBDO Stemadvies wordt gegeven voor het merendeel van de in AEX en AMX opgenomen ondernemingen. Voor 2005 beperkt het VBDO Stemadvies zich nog tot het agendapunt 'goedkeuring jaarverslag’. Dat is vaak het belangrijkste agendapunt. Het volgend jaar wil de VBDO ook stemadvies gaan geven voor andere agendapunten.

Het stemadvies wordt gegeven voor alle ongeveer vijfenveertig ondernemingen die de VBDO actief volgt. Het is voor particulieren echter niet altijd even eenvoudig om bij al deze ondernemingen te gaan stemmen zonder de aandeelhoudersvergadering te bezoeken. Wel ziet de VBDO daar verbetering in komen door de inzet van internet. Zo heeft het Communicatiekanaal Aandeelhouders aangekondigd om met ingang van 2005 het stemmen via internet mogelijk te maken voor de veertien bij haar aangesloten ondernemingen. Bij deze ondernemingen is het een stuk eenvoudiger voor particulieren om op afstand te stemmen.

Transparantiebenchmark

Ondernemingen die hoog scoren in de VBDO Transparantiebenchmark zullen van de VBDO een positief stemadvies krijgen. Over 2004 heeft Heineken het hoogste gescoord op de VBDO Transparantiebenchmark. De top vijf bestaat verder uit achtereenvolgens Nutreco, Philips, Shell en DSM. De Transparantiebenchmark meet in hoeverre ondernemingen duurzaamheids informatie geven die voldoet aan de richtlijnen van het GRI (www.globalreporting.org). De GRI-richtlijnen zijn opgesteld om tot wereldwijde eenduidige rapportage te komen op financieel, economisch, sociaal en milieu gebied. Ze zijn de meest uitgebreide internationaal erkende richtlijnen op het gebied van duurzaamheid. Ondernemingen die op de VBDO Transparantiebenchmark hoger dan 35% scoren krijgen een positief stemadvies, tussen de 25 en 35% is het stemadvies onthouden, lager dan 25% is het stemadvies negatief. Ondernemingen die lager dan 25% scoren maar aan de VBDO de toezegging hebben gedaan binnen een jaar hoger te scoren krijgen eveneens een neutraal (onthouden) stemadvies.

Stemadvies

Het VBDO stemadvies 2005 over goedkeuring jaarverslag geldt alleen voor 2005. Voorlopig VBDO Stemadvies 2005 over agendapunt "goedkeuring jaarverslag":

Voor:
ABN Amro, Aegon, Ahold, Air France-KLM, ASML, Corus, DSM, Fortis, Heineken, ING Groep, Shell / Koninklijke Olie, KPN, Nutreco, Océ,  Philips, Reed Elsevier, TPG, Unilever.

Onthouden:
Akzo Nobel, Buhrmann, CSM, Hagemeijer, Heijmans, Imtech, P&O Nedlloyd, Numico, VNU, Vopak, Wessanen, Wolters Kluwer.

Tegen:
ASM International, BAM Groep, Boskalis Westminster, Fugro, Getronics, IHC Caland, Logica CMG, Hunter Douglas, Laurus, Van der Moolen, Randstad, Stork, Versatel, Vedior.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats