DuurzaamBeleggen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw toekomst

Meest bekeken
>Duurzaam sparen en beleggen groeit
>De Duurzaam Geld Gids
>MeesPierson en Triodos Bank bundelen krachten


Recente artikelen
>Tachtig procent Nederlands vindt duurzaam bankieren vanzelfsprekend
>Goed werkgeverschap loont
>VBDO geeft duurzaam stemadvies
>Maatschappelijk verslaggeving onder de maat
>Tropisch regenwoud beschermd door ASN Bank en Wereld Natuur Fonds
>Pioniersfase Rabobank is voorbij
>Weinig steun voor prestatiemaatschappij
Alle artikelen


Vergelijken van energie vergelijkingsites

De consument is sinds vorige zomer vrij in de keuze van een leverancier voor gas en grijze stroom. Voor grijze gebruikers die willen overstappen, raden we aan om ook de groene varianten te overwegen. Het maken van een keuze valt niet mee. De energiemarkt is voor veel consumenten een moeilijk te doorgronden wereld, zo concludeerde de Consumentenbond afgelopen december naar aanleiding van een onderzoek. Op internet staan verscheidene vergelijkingsites. We proberen ze uit.

Energieprijzen.nl van adviesbureau Ecofys biedt een overzicht van alle energieaanbieders. Voor stroom, en binnenkort voor gas, zijn de energieaanbieders uitgebreid te vergelijken op prijs, contractvoorwaarden en energiebronnen. We vullen een postcode in, met een jaarverbruik van 3500 kWh. Op het scherm verschijnt een waslijst leveranciers, met aan kop NRE Energie met grijze stroom voor 267,49 euro. Voordat afgelopen jaarwisseling de energiebelasting op groene stroom werd verhoogd, was dat nog de groene stroom van Caplare voor 187,90 euro. De milieuvriendelijkheid staat aangegeven met sterren. Geen sterren, dan wordt de stroom geproduceerd door kolencentrales en/of kernenergiecentrales, vijf sterren, dan komt de stroom van windturbines of uit zonne-energie. NRE Energie krijgt er één. De eerste met vier sterren - ook groene stroom - is Greenchoice en staat op de tweede plaats.

Andere lijst

Een andere site is EnergiePlaza (www.energieplaza.nl ), net als Energieprijzen.nl naar eigen zeggen 100% onafhankelijk. We vullen dezelfde gegevens in, en hier staat Caplare bovenaan. De lijst is een stuk korter, maar dat komt omdat EnergiePlaza alleen de groene opties laat zien. Toch komen de lijsten absoluut niet overeen. Zo staat Greenchoice bij EnergiePlaza op nummer zes met 100% energie uit biomassa, terwijl die leverancier bij Energieprijzen.nl op twee eindigt met een goedkopere optie, inclusief de helft wind en zon. Zo zijn er nog talloze verschillen.
Welke het bij het juiste eind heeft? We testen het bij www.energiewereld.nl , dat een overzicht geeft van groene stroom, grijze stroom én gas. En weer verschijnt een andere lijst. Geen Caplare te bespeuren en Energiebedrijf.com op de eerste plaats. Jammer is dat informatie over de herkomst van de groene stroom ontbreekt.

Ongebruiksvriendelijk

Ook energietoezichthouder Dte (www.dte.nl) biedt vanaf 1 november 2004 een overzicht van leveranciers van groene stroom, gerangschikt van duur naar goedkoop. Ongebruiksvriendelijk is nog positief verwoord. Eerst moet de bezoeker een profiel kiezen. Na een aantal keer klikken komt hij in een PDF-file terecht vol tabellen en getallen. Dat moet in dit internettijdperk makkelijker kunnen. Dte onderzocht onlangs dertien energiesites, die een vergelijking maken tussen leveranciers. Slechts vijf daarvan bleken onafhankelijk, namelijk Energieprijzen, Energiebond, Eigen Huis, Gaslicht en Energievergelijken.
De Consumentenbond startte november 2004 een eigen site: www.energiebond.nl. De milieuprofielen van de verschillende producten zijn volgens het persbericht opgesteld door de 12 provinciale milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. We vullen weer dezelfde gegevens in. Het overzicht blijkt exact hetzelfde als die van Energieprijzen.nl, wat niet vreemd is omdat blijkt dat de gegevens door Energieprijzen.nl worden aangeleverd.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats