DuurzaamBeleggen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw toekomst

Meest bekeken
>Duurzaam sparen en beleggen groeit
>De Duurzaam Geld Gids
>MeesPierson en Triodos Bank bundelen krachten


Recente artikelen
>Tachtig procent Nederlands vindt duurzaam bankieren vanzelfsprekend
>Goed werkgeverschap loont
>VBDO geeft duurzaam stemadvies
>Maatschappelijk verslaggeving onder de maat
>Tropisch regenwoud beschermd door ASN Bank en Wereld Natuur Fonds
>Pioniersfase Rabobank is voorbij
>Weinig steun voor prestatiemaatschappij
Alle artikelen


Banken en hulporganisaties zetten schouders onder microkrediet

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2005 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Microkrediet. Microkrediet is een moderne vorm van armoedebestrijding. Microfinancieringsbanken verlenen kleine leningen van 50 tot 1.000 dollar aan mensen die bijvoorbeeld een bedrijfje willen starten, materiaal of machines willen aanschaffen of hun bestaande bedrijfje willen uitbreiden. In Nederland zetten prinses Máxima, banken en hulporganisaties zich in om microkrediet vorm te geven.

Microkrediet staat in Nederland sterk in de belangstelling, zeker sinds prinses Máxima is toegetreden tot de groep van adviseurs voor het Internationale Jaar van het Microkrediet. Haar werkbezoek aan Uganda en Kenia zorgde voor veel publiciteit. Samen met Minister Van Ardenne bezocht prinses Máxima onder meer een vruchtensapbedrijf dat zes jaar geleden door een vrouw met een kleine lening is opgestart. Inmiddels maakt het bedrijf naast sap ook brood en biedt het werk aan 180 mensen.
Volgens Minister Van Ardenne kunnen kleine leningen perspectief bieden voor veel vrouwen. De minister wil dan ook dat banken zich meer met de verstrekking van deze kleine leningen gaan bezighouden. 'Het is nu nog te veel een eiland op zichzelf. Nederlandse banken en hulporganisaties (NGO's) kunnen die ontwikkeling stimuleren’, aldus Van Ardenne.

Symposium

De banken en hulporganisaties geven aan deze oproep gehoor. Begin maart 2005 staken de banken en Máxima bij een symposium over microkrediet de koppen bij elkaar. Alleen op de basis van commerciële principes kan microkrediet werkelijk bijdragen tot het verminderen van armoede. Dat was tijdens het symposiom de mening van de internationaal hoog aangeschreven CGAP- microkredietadviseur en Harvard wetenschapper Dr. Marguerite Robinson. Zij ging hierover in discussie met Gert van Maanen, voormalig directeur van Oikocredit en oud-vice voorzitter van ICCO. In zijn boek “Microcredit – Sound business or development instrument” pleit Van Maanen ervoor om microfinanciering niet alleen commercieel te benaderen: zakelijke principes zijn gezond, maar het gaat volgens hem uiteindelijk om de missie van armoedebestrijding en ontwikkeling.
De heer Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, riep tijdens het symposium op om ‘een hecht samenwerkingsverband’ van Nederlandse donoren op te zetten. ‘Vier miljard mensen op onze wereld hebben geen toegang tot financiele dienstverlening. Ik zie het als een belangrijke missie voor de Rabobank om dat euvel te bestrijden met de middelen die wij hebben’, zei Heemskerk. ‘Maar dat kunnen we niet alleen. We hebben partners nodig. Meer samenwerking betekent dat we meer kunnen doen.’

AMREP-programma

Dat de Rabobank open staat voor een intensieve samenwerking met andere instellingen die zich bezighouden met microkredieten in ontwikkelingslanden, bleek kort na het sysmposium. Een paar dagen later lanceerden ICCO, Oikocredit en Rabobank Foundation een microkredietplan voor Afrika, het Africa Microfinance & Rural Entrepreneurship Programme (AMREP). Met dit microkredietprogramma willen de partijen de komende tien jaar in drie Afrikaanse regio’s de armoede op het platteland terugdringen. Bij het bestrijden van armoede is microkrediet een goed instrument. Door boeren en andere kleine ondernemers een klein geldbedrag te lenen, hopen de AMREP-partners de lokale economie een impuls te geven.
Met het AMREP-programma willen ICCO, Oikocredit en Rabobank Foundation met name de rurale microfinancieringsmogelijkheden in de Afrikaanse regio’s uitbreiden en ondersteunen. Daarbij richten zij zich zich op West-Afrika, het Grote Merengebied en de Hoorn van Afrika. AMREP ondersteunt de eerste drie jaar zo'n dertig microfinancieringssinstellingen in zes landen waaronder Rwanda, Ethiopië, Mali en Burkina Faso. Dat doet zij met name door garanties, leningen en technische ondersteuning te bieden. Het project loopt tien jaar. Hiermee hopen ICCO, Oikocredit en Rabobank Foundation ICCO dat de ondersteuning een blijvend effect zal hebben. Het aantal landen waar het AMREP-project loopt, wordt in de toekomst uitgebreid.

Duurzaamheidverslagen

Ook de Triodos Bank laat zich horen. De bank gaat met zes toonaangevende microfinancieringsbanken uit ontwikkelingslanden het Global Reporting Initiative (GRI) een duurzaamheidverslag maken. Dit betekent dat deze banken in hun jaarverslagen gaan rapporteren over hun impact op sociaal en milieugebied geïntegreerd met de financiële gegevens. Triodos Bank en GRI willen met een duurzaamheidverslag deze instellingen stimuleren hun rol als bestrijders van armoede in de wereld expliciet te maken. Door de verslaglegging conform GRI richtlijnen zullen ze ook hun inspanningen op milieugebied en good governance openbaar maken. Triodos Bank en GRI verwachten dat dit initiatief wereldwijd navolging zal vinden bij andere microfinancieringsbanken en bedrijven in ontwikkelingslanden. Bij het opstellen van het duurzaamheidsverslag zal gebruik worden gemaakt van de nieuwe High 5 uitgangspunten die GRI heeft opgesteld.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats