DuurzaamBeleggen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw toekomst

Meest bekeken
>Duurzaam sparen en beleggen groeit
>De Duurzaam Geld Gids
>MeesPierson en Triodos Bank bundelen krachten


Recente artikelen
>Tachtig procent Nederlands vindt duurzaam bankieren vanzelfsprekend
>Goed werkgeverschap loont
>VBDO geeft duurzaam stemadvies
>Maatschappelijk verslaggeving onder de maat
>Tropisch regenwoud beschermd door ASN Bank en Wereld Natuur Fonds
>Pioniersfase Rabobank is voorbij
>Weinig steun voor prestatiemaatschappij
Alle artikelen


Pensioenfondsen niet transparant over duurzaam beleggen

Pensioenfondsen geven nauwelijks inzicht in de wijze waarop zij sociale en milieuaspecten mee laten wegen in hun beleggingsbeleid. Dat is de belangrijkste conclusie van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) na bestudering van 85 procent van het totale beleggingsvolume van de Nederlandse pensioenfondsen. Een andere conclusie is dat de fondsen ver achter blijven met duurzaam beleggen.

De VBDO heeft de jaarverslagen van 73 pensioenfondsen over 2003 onderzocht. Iets meer dan dertig procent (23 stuks) geeft informatie over duurzaam beleggen, de overigen geven helemaal geen informatie over duurzaam beleggen. Van deze 23 pensioenfondsen geven slechts negen pensioenfondsen ook kwantitatieve informatie over duurzaam beleggen. Ook via de websites is nauwelijks aanvullende informatie te vinden. Niet meer dan acht pensioenfondsen geven informatie over het meewegen van sociale of milieuaspecten in hun beleggingsbeleid via internet.

Terughoudend

De VBDO vindt het opmerkelijk dat de pensioenfondsen zo buitengewoon terughoudend zijn met het geven van informatie over het gebruik van sociale en milieuaspecten in hun beleggingsbeleid. Over de oorzaak daarvan kan de VBDO slechts speculeren: ,,Ik heb geen idee wat de oorzaak is van deze terughoudendheid. Het roept bij mij veel vragen op. Durft men niet uit te komen voor de geringe belangstelling binnen de pensioenfondsen voor sociale en milieuvraagstukken? Wil men de deelnemers niet te veel op het idee brengen dat pensioenfondsen hier meer aandacht aan zouden moeten geven? Het blijft gissen. Wel kan ik op basis van dit onderzoek concluderen dat de pensioenfondsen zowel wat betreft transparantie als wat betreft aandacht voor sociale en milieuvraagstukken nog achterlopen bij de beursgenoteerde ondernemingen, aldus Piet Sprengers, directeur van de VBDO.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats