DuurzaamBeleggen.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw toekomst

Meest bekeken
>Duurzaam sparen en beleggen groeit
>De Duurzaam Geld Gids
>MeesPierson en Triodos Bank bundelen krachten


Recente artikelen
>Tachtig procent Nederlands vindt duurzaam bankieren vanzelfsprekend
>Goed werkgeverschap loont
>VBDO geeft duurzaam stemadvies
>Tropisch regenwoud beschermd door ASN Bank en Wereld Natuur Fonds
>Pioniersfase Rabobank is voorbij
>Weinig steun voor prestatiemaatschappij
>Dialoog met ondernemingen is goed beleid
Alle artikelen


Maatschappelijk verslaggeving onder de maat

Het is droevig gesteld met de maatschappelijke verantwoording van Nederlandse ondernemingen. Slechts een handjevol grote bedrijven rapporteert helder over de effecten van hun bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Tweederde van de top-175 van het Nederlandse bedrijfsleven loopt daar echter ver bij achter. Deze bedrijven verantwoorden zich niet of nauwelijks over de maatschappelijke effecten van hun kernactiviteiten. Dit is ťťn van de belangrijkste conclusies uit de Transparantiebenchmark 2004.

De Transparantiebenchmark is een onderzoek naar de transparantie van de maatschappelijke jaarverslaggeving van de 175 grootste bedrijven uitgevoerd door adviesbureau Berenschot en Universiteit Nyenrode in opdracht van staatssecretaris Van Gennip van het ministerie van Economische Zaken. In het onderzoek zijn de bedrijven geplaatst op de 'transparantieladder' met de categorieŽn: voorhoede, subtoppers, kanshebbers, zoekers en hekkensluiters. De 23 bedrijven die geen jaarverslag publiceerden belandden in de categorie 'bezemwagen'.

Pijnlijk

Staatssecretaris Van Gennip vindt de hoeveelheid bedrijven in de lagere categorieŽn pijnlijk. En zij hoopt dat deze bedrijven in de toekomst proberen hogerop te komen in de ladder. Zij benadrukt echter dat enkele bedrijven uit deze categorieŽn wel degelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen maar daar kennelijk geen verslag over uitbrengen. Deze 'Transparantiebenchmark 2004' dient als nulmeting. Elk jaar zal opnieuw een transparantieladder worden opgesteld zodat zichtbaar wordt of Nederlandse bedrijven meer aandacht gaan besteden aan de maatschappelijke verslaglegging van hun bedrijfsvoering. Maatschappelijke jaarverslaggeving is in Nederland niet wettelijk verplicht. "Maar vrijwilligheid is geen vrijblijvendheid": zegt Van Gennip. De bedrijven uit de bezemwagen en de hekkensluiters kunnen een brief verwachten van EZ, deze groep zal een handreiking geboden worden. In 2003 heeft de Raad voor de Jaarverslaglegging op verzoek van Economische Zaken Richtlijn 400 en Handreiking voor Maatschappelijke Verslaggeving uitgegeven. Hierin staan aanbevelingen voor maatschappelijke verslaggeving.

Goede intenties

Het gros van de bedrijven publiceert jaarverslagen die onvoldoende inzicht geven in de maatschappelijke consequenties van hun bedrijfsvoering. Zestig procent haalt minder dan 45 procent van de maximale score. In veel gevallen blijft het bij rapporteren over goede intenties, en mist uitleg over de manier waarop die goede bedoelingen waargemaakt worden. De dilemma's die maatschappelijk verantwoord ondernemen met zich meebrengt worden amper beschreven. Evenmin rapporteren bedrijven helder over de discussies die ze voeren met belangengroepen als consumentenorganisaties of de milieubeweging. Ook ontbreekt in jaarverslagen vaak voor de hand liggende informatie over bijvoorbeeld eigendomsverhoudingen, de publicatiedatum of zelfs adresgegevens. Een van de conclusies uit het onderzoek is dan ook dat verbeteringen gemakkelijk te realiseren zijn.

Aanvoerder

Een kleine groep bedrijven presteert wel goed. Aanvoerder van de transparante jaarverslaggeving is ABN AMRO, direct gevolgd door Unilever, Shell, Rabobank, DSM, Philips en ING Groep. Deze bedrijven halen meer dan 75 procent van de maximale score. In hun jaarverslagen bieden zij de meeste openheid over de invloed van hun bedrijfsactiviteiten op milieu, medewerkers, mensenrechten en over het overleg met stakeholders daarover, de inbedding van MVO in het bedrijf en de onafhankelijke verificatie daarvan. Deze kleine voorhoede stond de afgelopen vier jaar steeds aan de top in eerdere transparantie-onderzoeken. "De stabiliteit van deze kopgroep bewijst dat MVO loont", aldus van Gennip.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats